Συμπαράσταση από τον Καναδά ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξορυκτική δραστηριότητα εταιρειών χρυσού καναδικών συμφερόντων στη βόρεια Ελλάδα, έδωσε στη Θεσσαλονίκη η Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου

Elizabeth May: «Η δουλειά μου για το χρυσό τώρα αρχίζει!»

Elizabeth May
Συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξορυκτική δραστηριότητα εταιρειών χρυσού καναδικών συμφερόντων στη βόρεια Ελλάδα, έδωσε στη Θεσσαλονίκη η Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου και μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους της χώρας.

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος ο συντονιστής της... Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και η Ελεάννα Ιωαννίδου δικηγόρος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και δραστήρια σε θέματα εξορύξεων χρυσού.

Η Elizabeth May αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στο Πέραμα Έβρου αλλά και στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου περιηγήθηκε στις περιοχές εξόρυξης, συναντήθηκε με φορείς, κατοίκους, εκπροσώπους των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία κι επισκέφθηκε την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Η Πράσινη βουλευτής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους αγώνες ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις και τη μεταλλουργία χρυσού και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην καναδική κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο τα προβλήματα που δημιουργούνται και το άσχημο κλίμα εναντίον εταιρειών καναδικών -κατά κύριο λόγο- συμφερόντων.

Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αποφασιστικότητα των κατοίκων τόσο στη Θράκη όσο και στη Χαλκιδική εναντίον της επένδυσης, που διέψευσαν την εικόνα την οποία αναπαράγουν στον Καναδά οι επενδυτές για δήθεν κοινωνική συναίνεση στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στη Θράκη, δικαιολόγησε πλήρως την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στις εξορύξεις χρυσού εξαιτίας του κυανίου που και η ίδια η εταιρία (Eldorado Gold) αναγνωρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει για την εκεί εξόρυξη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό δάσος οξιάς στις Σκουριές, που σχεδιάζεται να μετατραπεί σε τέλμα εναπόθεσης αποβλήτων. Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη Χαλκιδική, τόνισε ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι δοκιμασμένη σε τέτοια μεγάλη κλίμακα για εξορύξεις χρυσού και εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη χρήση της μεθόδου σε πετρώματα με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, κάτι που σκοπεύει να το διερευνήσει περαιτέρω με την Eldorado Gold στον Καναδά.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τη διεύθυνση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη συναισθηματική ένταση και ότι της είναι προφανές πως το θέμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, τόσο από τη μεριά των υποστηρικτών όσο και από αυτή των κινημάτων που αντιτίθενται στις εξορύξεις.
Με βάση όλες τις τεχνικές ασάφειες και δυσκολίες, τις καταφανείς καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την τεράστια κοινωνική αναταραχή στη Χαλκιδική, απόρησε για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επένδυση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

Δήλωσε ότι κατά την επιστροφή της στον Καναδά θα συναντηθεί ξανά με τo διευθυντή της Eldorado Gold Paul Wright για να μεταφέρει τις εμπειρίες της και να διερευνήσει την αναντιστοιχία της κατάστασης που συνάντησε στην Ελλάδα με αυτή που της παρουσίασε η εταιρία πριν το ταξίδι της. Επίσης, θα ασχοληθεί ενεργά με τη δημιουργία ενός δικτύου που θα βοηθήσει τους κατοίκους στους δίκαιους αγώνες της ενάντια στις εξορύξεις.

Σχετικά με την απόπειρα παρεμπόδισης της αποστολής να επισκεφθεί το εργοτάξιο της εταιρίας στις Σκουριές Χαλκιδικής από δυνάμεις της αστυνομίας, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κατοίκων στην είσοδο του εργοταξίου, η κ. May δήλωσε:«Γίναμε μάρτυρες μιας υπερβολικής αντίδρασης της εταιρίας σε μια ειρηνική συγκέντρωση. Πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι έτσι γίνεται πάντα. Η συγκέντρωση των ανθρώπων, που δεν προγραμμάτισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ήταν αυθόρμητη, εντελώς ειρηνική. Σε μια τέτοια συγκέντρωση κανονικά δε θα περίμενε κανείς της παρουσία της αστυνομίας. Όμως η αστυνομία ήταν εκεί. Η εμφάνιση των ΜΑΤ, με τις ασπίδες από πλεξιγκλάς, τα όπλα και τα γκλομπς, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα κτλ προκάλεσε ταραχή σε ένα πλήθος που αποτελούνταν από ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσαν απειλή. Το επίπεδο του εκφοβισμού ήταν ανεπίτρεπτο. Κάνω έκκληση στις ελληνικές αρχές να αποκλιμακώσουν την ένταση και την πόλωση. Εκτιμώ ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί η Διεθνής Αμνηστία καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί αν υφίστανται ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χαλκιδική».

Η Ελεάννα Ιωαννίδου σχολίασε το ίδιο περιστατικό ως εξής: «Κρανίου τόπος μετατρέπεται η περιοχή που συναντήσαμε αφού παίξαμε κρυφτό με την αστυνομία και κάποιους εργαζόμενους που προσπάθησαν να μας αποτρέψουν από το να επισκεφτούμε την περιοχή. Αυτές οι αντιδράσεις αποδεικνύουν δύο πράγματα: πρώτον ότι η εταιρία βιάζεται να αποψιλώσει το δάσος για να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις και δεύτερον ότι δε σέβεται τον τόπο που τη φιλοξενεί αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον σαν αντικείμενο λεηλασίας. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής κι εμείς που είμαστε διπλά τους, γιατί αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο αυτούς αλλά όλη την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε από καμία κρατική ή εταιρική συμπεριφορά και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη, το νερό και τη δημοκρατία».

Σε ερώτηση σχετικά με την εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά η κ. May δήλωσε την αντίθεσή της, όπως και το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα, γιατί -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- με την ισχύ αυτής της συμφωνίας, αν η Eldorado διωχθεί από την Ελλάδα θα πάρει τεράστια ποσά ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Καταλήγοντας η κ. May υπογράμμισε ότι με μια τέτοια συμφωνία υποβαθμίζεται η σημασία και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών και κατά συνέπεια η Δημοκρατία.

«Η επικεφαλής των Πράσινων του Καναδά θα μεταφέρει το μήνυμα στην άλλη ακτή πλευρά του Ατλαντικού ότι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έφεραν τη May για να δει από κοντά το επενδυτικό σχέδιο των χρυσοθήρων, που καταστρέφει το δάσος του Κάκαβου, τα υπόγεια νερά και υποσκάπτει το μέλλον της περιοχής και των επόμενων γενεών. Την έφεραν για να διαπιστώσει και την απαράδεκτη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που ποδοπατούν κάθε υποχρέωσή τους για κοινωνική διαβούλευση, τις μεθόδους επηρεασμού, εκβιασμού, προβοκάτσιας αλλά και βίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της «Ελληνικός Χρυσός». Οι Πράσινοι είναι παντού, σε όλο τον κόσμο με τους αγωνιζόμενους κατοίκους για ένα αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18248,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,742,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1467,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3847,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Συμπαράσταση από τον Καναδά ενάντια στις εξορύξεις χρυσού
Συμπαράσταση από τον Καναδά ενάντια στις εξορύξεις χρυσού
Συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξορυκτική δραστηριότητα εταιρειών χρυσού καναδικών συμφερόντων στη βόρεια Ελλάδα, έδωσε στη Θεσσαλονίκη η Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRTm8A6ONNCQBshSNorfWAI00kM1j68_Lid-KlAc_DltlH7UjG2mpqhF75wyG2wOs_XYHyHT0gi7OT9FDtL0AUbKJfeqEsK2D866DxRfg1Zv3_tpIj2oRhR4-NihJQTLn035THjaEoRGY/s200/SynTypou_EL_May.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRTm8A6ONNCQBshSNorfWAI00kM1j68_Lid-KlAc_DltlH7UjG2mpqhF75wyG2wOs_XYHyHT0gi7OT9FDtL0AUbKJfeqEsK2D866DxRfg1Zv3_tpIj2oRhR4-NihJQTLn035THjaEoRGY/s72-c/SynTypou_EL_May.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/symparastasi-apo-ton-kanada-enantia-stis-eksorykseis-xrysou.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/symparastasi-apo-ton-kanada-enantia-stis-eksorykseis-xrysou.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων